Vi har fått det ärofyllda och utmanande uppdraget att skapa en glaslanternin i taket på ett av Norrlands Nations bibliotek. Ett stort och annorlunda uppdrag från ax till limpa. Vi anlitade därför Anna-Karin Hall från Meningsskaparna för designen och Janne Östlund från Kalejdo Bygg för ramkonstruktionen.

Anna-Karin valde att skapa ett mönster baserat på nationsvapnet och de sex landskapsvapnen. Hon ville också att glaslanterninen skulle ha den röda nationsfärgen, vilket gjorde att vi valde ett rött munblåst överfångsglas.

Janne svetsade ihop ett ramverk av järn, med mått som utgick från takplattorna och maxmåtten på det munblåsta glaset. Ramverket blev därför indelat i 20 sektioner. Efter att han rostskyddat ramverket, målade vi det i en brun linoljefärg som överensstämmer med bibliotekets bokhyllor.

Efter detta var det dags att dekorblästra 20 rutor, ett tidsödande arbete. Att blästra bort det röda i överfångsglaset tar cirka 1-1,5 timme per ruta… Men oj, så spännande att se mönstren växa fram på det vackra röda glaset!

När vi sen slutligen monterade alla glasrutor på plats gällde det att ha is i magen… Allt gick bra och nu är vi sjukt stolta över det utropstecken vi skapat i Norrlands Nations bibliotek!

Norrlands Nation